Paraziti a škůdci

24.04.2020

Pěstování jak venku ale i uvnitř může být zkomplikováno výskytem parazitů. Jak parazity poznat a případně se jich i zbavit se dozvíte v tomto článku.

Při pěstování venku výskyt škůdců moc neovlivníme. Můžeme rostlinám pomoci v dodávání živin které jim pomohou zvýšit odolnost listů a stonků vůči vnějším vlivům, například calcium a magnesium např. Cal Max , případně používat preventivní postříky typu Biobizz Leafcoat které potáhnout list neškodlivou a prodyšnou vrstvou přez kterou se škudci ale nedostanou.

V indoor pěstování se může zdát že je vše jednodušší ale není. V 99% případů si škůdce do pěstírny doneseme z venku, ať už na oblečení, v nekvalitním substrátu či na rostlinkách.

Prevence je relativně jednoduchá

 

  • filtrovat přitahovaný vzduch- přes filtr se ani paraziti ani plísně nedostanou

  • do pěstírny se převlékat či používat jednorázové kombinézy

  • používejte pouze kvalitní substráty např. značky Gold Label

  • mladé rostliny vždy po přesazení preventivně ošetřit (leafcoat třeba proklik)

  • používejte žluté a modré lepové desky a často je kontrolujte

 

Při dodržení aspoň základů minimalizujeme výskyt plísní a parazitů kteří by se chtěli přiživit na naší tvrdé práci.

 

Když už se ale parazit vyskytne, jak si s ním poradit a jak ho správně identifikovat?

Mšice

Tradiční škůdce, existuje více druhů ale liší se pouze barvou zadečku. Velmi rychle se množí v suchém a teplém prostředí. Nejčastěji je nalezneme na spodní straně listů či na mladých výhoncích kde sají šťávy z rostlin. Samotné sání je problém, druhým problémem je že vylučují cukernaté výměšky a na těch se velmi vděčně usazují různé druhy plísní. Větší napadení lze snadno rozeznat protože mladé listy budou zdeformované.

 

Jak na ně?

Pokud je napadení menší doporučuji rostlinu nezatěžovat chemií a použít hrubou sílu. Dobře funguje omytí rostliny vodou s kapkou například Jaru (slouží jako smáčedlo). A omytím myslím vážně proud vody. Případně destrukce za pomocí rukou ale to lze pouze při slabém napadení.

 

Při silném napadení (stovky mšic) je lepší se obrátit buď na přírodní přípravky,dobře funguje například SMC – Spider Mite Control, který je sice vyvinut na svilušky ale mšice udusí spolehlivě a ošetřené rostliny pak mšicím nevoní. Při velmi silném napadení doporučují jak systémový insekticid tak i postřik insekticidem. Rostliny to samozřejme zdrží ve vývinu ale lepší rostlinu zachránit než začínat od píky.

 

Na mšice se pak dá použít i spousta babských rad- česnekový výluh, tabákovy výluh, mýdlová voda apod. Při slabších napadení doporučuji nejprve ozkoušet babské rady a až pokud nic nepomáhá se obrátit na chemii.

 

 

 

Svilušky

Obávaný nepřítel indoor ale i outdoor pěstitelů. Okem těžko postřehnutelná (na obrázku pokročilé napadení), extrémně rychle se množící potvůrka schopná během několika dní zlikvidovat celou úrodu. Svilušky milují sucho a teplo, pokud je to možné tak jako první obrana je zvýšit vlhkost což ale nejde v každé fázy. Prvními příznaky jsou žluté a bílé skvrnky na listech, většinou okolo středu listu. Ve chvíli kdy se tyto skvrny spojují listy začnou žloutnou a odumírat. Mezi spodními listy se začnou vyskytovat pavučinky které se postupem času dostanou až na vrcholky rostlin. Ve chvíli kdy vidíme pavučinky je již napadení silné a je čas na chemii.

 

Proti sviluškám velmi dobře funguje speciálně navržený postřik SMC – Spider mite control, který je na bázy koriandrového oleje a společně s dalšími látkami je schopný si poradit i se silnějším napadením rostlin. Co se chemie týče tak existují speciální insekticidy vyvinuté přímo proti sviluškám, např. Agrion Delta který je i šetrný k rostlinám.

 

 

Molice

Drobná bílá muška, jako většina škůdcu si lebedí v teplém a suchém vzduchu. Indoor pěstírny je tedy můžou očekávat například v období květu. Produkují cukernatý sekret na kterém se množí čerň (plíseň). Pro rostliny jsou přímo nebezpečné pouze ve velkém množství kdy rostliny začnou uvadat, v menším napadení je hrozba hlavně zavlečení plísní.

Jako prevence poslouží žluté lepové desky, při větším napadení využijte insekticid.

Na obrázku dospělý jedinec a viditelné poškození

 

Třásněnky

Drobný žlutý či bělavý hmyz s třásnitými křidélky, živí se sáním z listu. Při silném zasažení dojde k deformaci a odumírání listů. Často přenáší virové onemocnění které rostliny spolehlivě zahubí. Napadení rozpoznáte podle stříbřitých teček. Neoriginální, ale také milují teplý a suchý vzduch.

Jako prevence poslouží vyšší vlhkost, rosení listů. Pro řešení většího napadení využijte insekticid.

Smutnice

Tuhle drobnou, mušce octomilce, podobnou potvůrku zná asi každý. Nejčastěji si je člověk domů přinese v substrátu z hobby marketu, kde si se skladováním nedělají hlavu a substráty mají venku.

Larvy jsou průhledné, okem nezachytitelné. Trošku rebelsky mají rády vlhké teplé prostředí, rozmnožují se totiž ve vlhkém substrátu. Jako prevence a regulace jejich populace poslouží nechávat průběžně květníky proschnout, pomáhá I prolití substrátu silným roztokem enzymu, doporučujeme například silný koncentrovaný enzmy značky Gold Label.

Při větším napadení (spousta dospělých létajících jedinců) může být nebezpečná pro rostlinu. Larvy se totiž živí kořeny a kořínky.

Jak na ně? Jak jsem již psal, larvy zredukujete pořádným prosycháním substrátu, dospělé jedince nachytáte na žluté lepové desky. Při velkém napadení lze využít služby jiného parazita- hlístice. Ta se postará o vyčištění substrátu od larev.

 

 

Lalokonosci

Lalokonosci jsou parazité kteří mohou naše rostliny ohrozit jak ve fázy larev tak i v dospělosti.

Častý výskyt můžeme zaznamenat například ve sklenících nebo u venkovních rostlin. Samice klade velké množství vajíček ze kterých se líhnou larvy které okamžitě napadají kořeny všech rostlin v dosahu. Dokáží kořeny poškodit tolik že rostlinu zahubí. Dospělí jedinci se pak živí okusováním listů i plodů. Jedna z indikací jsou tedy chřadnoucí rostliny (poškozené kořeny) případně děravé listy (poškození od dospělých jedinců).

 

Jak na ně?

Dospělé jedince je nejlepší zlikvidovat fyzicky, insekticidy bývají neúčinné. Na druhou stranu poškození listů a plodů bývá pouze estetické. Větším nebezpečím jsou larvy. Na ty pomáhají parazitické hlístice (Heterorhabditis a nebo Nematop). Tento mikroskopický tvor larvu vyhledá, pronikne do ní a začne se v těle larvy množit. Hlístice jsou bezpečné pro lidi, i domácí zvířata. Jedná se o selektivního predátora který se specializuje na larvy škůdců. Skvěle fungují i proti dalším parazitům kteří se množí v substrátu (smutnice). V substrátu vydrží naživu po dobu šesti týdnů, substrát je nutné udržovat vlhký.